”Suomessa eniten kaupallisesti hyödyntämätöntä huippuosaamista ja resursseja löytynee julkiselta sektorilta, koska uuden liiketoiminnan luominen ei ole perinteisesti kuulunut sen tavoitteisiin.”
Timo Hämäläinen 11.12.2012

Millaista Suomea tavoittelemme 2030?

Suomi on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuuksien tarjoaja

- Kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa yhteiskuntaan

Tulevaisuudessa hallinto vahvistaa kansalaisyhteiskunnan, markkinoiden ja kansalaisliikehdintöjen voimavaroja ja hyödyntää niitä. Hallinnon avoimuuden ansiosta nämä toimijat kykenevät tukemaan toisiaan. Asiakaspalvelu ja aito kohtaaminen ovat suomalaisen hallinnon tunnusmerkkejä. Vuonna 2017 satavuotias Suomi fasilitoi muuta maailmaa. Suomi tunnetaan vapaan datan ja mahdollistamisen maana. Kirjastot toimivat demokratia-pisteinä ja ”mahdollistamoina”, joissa kansalaiset pääsevät vaikuttamaan ja osallistumaan. Helsingin keskustakirjasto tunnetaan ”Mahdollistavan maailman Aleksandriana”. Tulevaisuudessa Suomessa on maailman paras, kansainvälisillä markkinoilla toimiva mahdollistamistaitojen koulutusohjelma. Open Knowledge -festivaaleille osallistuu 10 000 ihmistä. Virkamiesten uudistetut kelpoisuusvaatimukset, rekrytointikriteerit ja toimenkuvat painottavat aiempia näyttöjä kyvystä ratkaista ihmisten ja yrittäjien hyvinvointiongelmia.

Hallinnon rinnalle tarvitaan kansalaisyhteiskunnan, markkinoiden ja kansalaisliikehdintöjen tuottamia resursseja, jotta raskas julkinen sektori kevenee ja voimavarat pystytään suuntaamaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen sydänarvot ja saavutukset on kuitenkin säilytettävä. Hallinto ei saa olla kansalaisille rasite. Sen sijaan hallinnon on lisättävä kansalaisten resursseja ja autettava kansalaisia parantamaan havainnointi- ja toimintakykyään.

ICT:n avulla voi toteuttaa merkittäviä ihmisten arkea parantavia hankkeita. Esimerkiksi digitaalisuuden ja talkootyön yhdistelmä voi tuoda kyläkoulut takaisin. ICT voi myös helpottaa ikäihmisten kotona asumista.

 

 
 
Valikko
FI EN SV
X
 
Anna palautetta!