”Kun yhteiskunta lataa kaiken kiinnostuksensa talouteen ja yhä hallitsevammaksi käyvään finanssisektoriin, se sakottaa ja piiskaa huonosti voivia nuoria.”
Susanna Kuparinen 21.11.2012

Millaista Suomea tavoittelemme 2030?

Monitaitoisten osaajien maa

- Suomalaiset oppivat ja tekevät läpi elämän

Vuonna 2030 Suomi on monien taitojen ja monitaitoisten ihmisten maa. Kaikkien osaaminen lapsista vanhuksiin hyödynnetään mielekkäällä tavalla. Jokainen antaa oman panoksensa yhteiskunnan hyväksi. Peruskoulun päättyessä ihmiset tuntevat omat vahvuutensa ja haluavat oppia lisää, eikä kukaan jää pelkän peruskoulun varaan. Osaamista täydennetään sujuvasti työelämän aikana. Koulutusväyliä on tarjolla kaikenlaisille oppijoille, ja lyhyetkin koulutusjaksot kasvattavat oppimis¬kokonaisuutta. Koulutusjärjestelmä ja työelämä toimivat joustavasti yhteistyössä, eikä kukaan syrjäydy. Joustava oppimisjärjestelmä mahdollistaa myös ulkomaisen työvoiman tehokkaan käytön.

Tulevaisuudessa tarvitaan monitaitoisia ihmisiä, joten koulutusjärjestelmän pitää antaa joustavasti mahdollisuus yhdistellä vapaammin lyhyitäkin koulutusjaksoja. Epäonnistumisen ja onnistumisen kokeileminen laajasti kasvattaa osaamispääomaa ja ehkäisee syrjäytymistä. Suomalainen koulujärjestelmä on menestys ja kilpailuetu. Koulutuksen tuotteistamisessa on valtava liiketoimintapotentiaali.

Monitaitoisuus antaa ihmisille vaihtoehtoja ja tukee riskinottoa. Yhteiskunta on vakaampi, kun kaikki otetaan mukaan. Maailman painopisteen muuttuminen luo suuret osaamisen ja koulutuksen markkinat. Näillä markkinoilla suomalaiset voivat rakentaa liiketoimintaa, edistää vakautta ja tasa-arvoa kehittyvissä maissa ja rakentaa hyviä suhteita kasvumarkkinoihin.

 

 
 
Valikko
FI EN SV
X
 
Anna palautetta!