Tulosta
Edellinen | Takaisin etusivulle | Seuraava
”Miten mahtava kasvusysäys olisikaan, jos saisimme rakennettua juna- tai metrotunnelin Helsingistä Tallinnaan! Näin syntyvä Hellinnan kaksoiskaupunki olisi Suomen portti manner-Eurooppaan. Viron miljoona uutta ihmistä tekisi ihmeitä koko Etelä-Suomen talousalueelle.”
Petteri Järvinen 12.12.2012

Millaista Suomea tavoittelemme 2030?

Jäämeren reitti ja Euroopan arktinen rata

- Suomesta tulee uusi logistiikan solmukohta

Vuonna 2030 Suomi on Euroopan logistiikan pohjoinen solmukohta. Napajään sulaminen on avannut jäämerelle uuden merireitin, joka lyhentää kuljetusmatkaa Aasiaan. Suomi on rakentanut myös jäämeren rautatien ja junayhteyden Suomenlahden poikki Eurooppaan. Uusi logistinen asema palvelee teollisuuden kuljetustarpeita ja luo kysyntää erilaisille palveluille sekä arktiselle teknologialle ja osaamiselle. Globaalista näkökulmasta katsottuna reitti on kahden nopeasti kasvavan alueen – Itä-Aasian ja Itä- ja Keski-Euroopan – välinen kauppatie. Aktiivisuuden ja arktisen yhteistyön ansiosta Suomi hyötyy myös Norjan ja Venäjän taloudellisesta toimeliaisuudesta napa-alueilla. Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa kehitämme arktista teknologiaa. Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean kanssa luomme arktisen strategisen kumppanuuden investointien, kaupan ja logistiikan kehittämiseksi.

Raaka-aineiden hintojen nousu ja napajään sulaminen synnyttävät maailmanlaajuisen kiinnostuksen arktisiin luonnonvaroihin. Suomi ei omista Jäämeren rantaa eikä mannerjalustan energiavaroja. Siksi meidän kannattaa rakentaa arktinen rata, joka luo logistisen käytävän Euroopasta Jäämerelle, ja sen ympärille liiketoimintaa. Norjan ja Venäjän panostukset arktisilla alueilla ovat valtavat, joten Suomen kannattaa luoda erityissuhde naapureihinsa.

Kasvu syntyy innovaatioiden, teknologisten vahvuuksien ja maantieteellisen aseman yhdistämisestä. Logistisen kilpailuedun ympärille voi rakentaa teollisuutta, palveluja ja älykästä ICT:tä. Esimerkiksi Itämeren jääosaamista voi hyödyntää pohjoisessa, ja Norjan energian ja Suomen mineraalien yhdistelmä voi olla menestys.